Lukuaika 6 min

Archicad 23-FIN – piristysruiske syksyyn

30.9.2019 15:11:00

Archicad 23-FIN on Graphisoftin vuosittaisten päivitysten jatkumossa merkittävä virstanpylväs. Uunituore versio tarjoaa merkittävimpinä ominaisuuksinaan uudistuneet Pilari- ja Palkkityökalut sekä täysin uuden jäsenen suunnittelutyökalujen rivistöön: Aukko-työkalun.

Ensimmäiset uudistukset on huomattavissa jo Archicadiä käynnistettäessä: Käynnistys-ikkuna on muuttunut täysin. Äskettäiset projektit ovat näkyvillä oletuksena isoina esikatselukuvakkeina; kun kursorin vie kuvakkeen päälle, esikatselukuva vaihtelee projektin välilehtien välillä. Äskettäisiä projekteja voi suodattaa hakusanoilla sekä lajitella. Kaiken kukkuraksi uusi käynnistysikkuna sallii nyt myös useamman projektin avaamisen kerralla.

Aloitusikkuna

Uusi aloitusikkuna on nyt monipuolisempi – projektien avaus on varsin vaivatonta. Tunnista projektit esikatseluikkunoista ja avaa kaikki tarvittavat projektit kerralla.

Archicad 23 käynnistyy aikaisempia versioita huomattavasti nopeammin, eikä enää ilmoita projektia avattaessa piirustuksista, kirjastoista ja päivityksistä, vaan käyttäjä voi hallinnoida mainittuja asioita sekä muutakin uudesta Resurssikeskuksesta. Allekirjoittaneen testissä 83 megatavun kokoinen projekti aukesi käyttökuntoon 22-versiolla 29 sekunnissa, kun taas 23-versiolla aikaa kului nimensä mukaisesti vain 23 sekuntia. Perinteinen aamukahvinhakureissu projektin avautumisen aikana menee pian juoksuksi, jos sama tahti jatkuu.

Resurssikeskus – ARCHICADin resurssienhallinta

Kuten mainittua, Archicad 23:ssa on Resurssikeskus, joka löytyy Arkisto-valikosta Tiedototsikon alta. Resurssikeskuksessa voi tarkistaa, ovatko kirjastot, viitteet ja piirustukset ajan tasalla. Resurssikeskuksessa hallinnoidaan myös lisenssejä ja päivityksiä sekä tarkistetaan raportteja. Resurssikeskuksesta pääsee napin painalluksella kunkin resurssin hallintapaneeliin.

Resurssikeskus

Resurssikeskuksessa voidaan myös tarkistaa kaikki kohteet kerralla. Klikkaa Näytä yhteenveto -painiketta, jolloin Tarkista piirustukset -painike muuttuu Tarkista kaikki resurssit -painikkeeksi.

Archicad ei siis tarkista resurssien tilaa projektia avattaessa, vaan ne voi tarkistaa Resurssikeskuksesta silloin, kun itselle sopii. Esimerkiksi valitsemalla Kirjastot-resurssi, ilmestyy Tarkista kirjastot -painike. Siitä klikkaamalla kirjastot tarkistetaan, ja tulokset ilmoitetaan valkoisessa kentässä. Mikäli joitakin kirjaston osia puuttuu, pääsee kirjastojenhallintaan kätevästi Kirjastojenhallinta-painikkeen kautta. Sama periaate on käytössä kaikilla kohteilla, paitsi raporteilla. Raportit eivät vaadi erillistä tarkistamista.

Suunnittelun vapautta pilareilla ja palkeilla

Pilari- ja Palkki-työkalut ovat uudistuneet täysin. Asetusikkunan käyttöliittymä on nyt molemmissa työkaluissa Verhorakenteen, Portaan ja Kaiteen tapaan hierarkinen: Pilarista ja Palkista on tullut järjestelmätyökaluja. Käytännössä tämä tarkoittaa, että pilareita ja palkkeja voi nyt pilkkoa eri jaksoihin ja käyttää kussakin erilaista profiilia. Archicadissä tällaista pilarin tai palkin sisällä olevaa jaksoa kutsutaan segmentiksi. Segmentit ovat alielementtejä, joita voi erikseen selittää ja taulukoida.

Segmentit

Kuvassa pilarin yläpää koostuu kolmesta segmentistä. Keltainen on poikkileikkaukseltaan kapeneva, muut suoria. Segmenttejä voi lisätä seuralaisen avulla emäviivasta. Segmenttien profiileja ja liitoskulmia voi muokata myös graafisesti 3D-ikkunassa Muokkaa-tilassa, kuten esimerkiksi Portaassa. Kuvan punaisen harjapalkin kapenevat segmentit on luotu parametrisella poikkileikkauksella.

Pilari

Palkin ja pilarin parametreja ja ominaisuuksia voi selittää sekä segmentti- että elementtitasolla. Luonnollisesti sama pätee myös taulukoinnissa.

Segmenttejä voi muokata monipuolisesti: poikkileikkaus on vapaasti valittavissa joko suorakulmioksi, itse tehdyksi tai pyöreäksi – kyllä, myös palkin poikkileikkaus voi nyt olla pyöreä. Poikkileikkaus voi olla segmentin pituudella tasapaksu tai kapeneva. Segmentin pituuden voi myös lukita: tällöin koko pilarin tai palkin pituutta muutettaessa pituudeltaan lukitut segmentit eivät muutu. Tämä on kätevää esimerkiksi liitosdetaljeissa, jotka halutaan pitää vakiokokoisena. Saman elementin eri segmenteillä voi olla myös eri rakennusaineita ja pintamateriaaleja. Palkeissa ja pilareissa nyt vain mielikuvitus on rajana!

MAD

Palkin ja sen sisäisten segmenttien päiden liitoskulmaa voi kiertää. Pilareihin ei voi tehdä aukkoja, mutta palkkeihin voi. M-kirjaimen vasemmanpuoleinen vino osa on tehty palkkina ja oikeanpuoleinen pilarina – näin vinoihin ”pilareihin” voi tehdä aukkoja. Palkkiin tehdään aukkoja joko emäviivaa klikkaamalla seuralaisesta (ympyränmuotoinen aukko) tai Aukko-työkalulla (neliönmuotoinen aukko).

Aukko – näkymätön kappale

Archicad 23 esittelee aivan uuden työkalun – Aukon. Aukon konseptissa on mietitty sen kahta eri käyttötarkoitusta – sekä arkkitehtonista että rakenteellista. Arkkitehtoniset aukot ovat joko tyhjiä aukkoja sellaisinaan tai ikkunalla/ovella varustettuja. Aukkojen käyttäminen ikkunoiden ja ovien “pohjana” mahdollistaa niiden erillisen dokumentaation, kuten luetteloinnin. Aukko rakenteellisessa mielessä on esimerkiksi putken läpivientiaukko. Aukkotyökalu on kehitetty molempiin käyttötarkoituksiin.

Aukko

Sijoitetun aukon Kytkennät-ikonista näkee leikatut elementit listattuna. Emoelementtiä (merkittynä nuppineulalla) voi vaihtaa, ja leikattuja elementtejä voi lisätä ja poistaa. Viereinen neliön muotoinen aukko leikkaa vain ensimmäisen seinän.

Aukko on käytännössä näkymätön kolmiulotteinen, pursotettu kappale, jolle on määritelty emoelementti ja jonka pursotuksen pituutta voi säätää. Näin syvennysten tekeminen on myös mahdollista. Aukkoja voi tehdä seiniin, laattoihin, palkkeihin ja pintoihin. Koska yhdellä aukolla voi olla useampi leikkauskohde, voi kerrostalon hissikuilunkin tehdä kätevästi vain yhdellä aukko-elementillä! Kaiken lisäksi kuilun geometrian muokkaaminen jälkikäteen tehdään vain aukko-elementtiin, eikä joka kerroksen lattialaattaan erikseen.

Aukon_oletusasetukset-1

Aukon asetusikkuna on hyvin selkeä. Geometriaan vaikuttavien parametrien lisäksi myös aukon symboli on monipuolisesti säädettävissä kansallisten standardien mukaisesti.

Aukon 2D-esitystekniikka on monipuolisesti säädettävissä aukon asetuksissa. Esitystavat- asetuksista voi säätää aukot näkymään yhtenäisellä tavalla valittuun esitystapayhdistelmään. Koska kantavien rakenteiden aukot ovat yleisin tiedonsiirtoelementti arkkitehdin sekä rakenne- ja talotekniikkasuunnittelijan välillä, on myös niiden ohjelmistoyhteentoimivuuteen panostettu. IFC-teknisistä asioista kerrotaan lisää Uudet ominaisuudet -käsikirjassa.

3D_aukko

Aukon 3D-geometriaa voi tarkastella asettamalla täppä kohtaan Aukon leikkausrungot Esitystavat piirrettäessä -asetuksissa. Vasemman aukko-elementin pursotus on molemmilta puolilta rajoitettu, ja sitä on kierretty 3D-näkymässä kiertokäskyllä.

lapivientiaukko

Läpivientiaukkojen luominen onnistuu käden käänteessä! Luo aukkoja -dialogin saa esille elementin kohdevalikosta tai Suunnittelu-valikosta Kytkennät-otsikon alta. Toiminto mahdollistaa aukkojen luomisen olemassa olevan geometrian pohjalta. Toimenpide on suoritettavissa vain muunteille ja objekteille – tässä kuvan putket ovat muunteita.

Täysi IFC4-tuki

Archicad 23 on ensimmäinen versio, joka tukee sertifioitua IFC4-viitenäkymää. 23 tukee IFC4-standardia sekä viennissä että tuonnissa – se siis täyttää viimeisimmät IFC-laatustandardit.

Maantieteellisen karttapaikan voi määrittää Survey Point -objektin Geoviitekartta-asetuksissa. Myöskin elementtejä voi nyt ryhmitellä IFC-rakennusjärjestelmiin: esimerkiksi kantavat rakenteet voidaan ryhmittää samaan järjestelmään.

Lisää I:tä rakennusaineisiin

Archicad 23 -version yksi merkittävä uudistus liittyy rakennusaineisiin: nyt rakennusaineeseen voi määrittää luokituksen sekä itse määriteltyjä ominaisuustietoja. Kuten elementtitasolla, myös rakennusainetasolla luokka määrittää säädettävät ominaisuudet. Esimerkiksi betoneiksi luokitellut rakennusaineet saavat niille ominaisia ominaisuusarvokenttiä, ja nämä arvot säädetään rakennusaineittain oikeiksi.

Tämä helpottaa laadunvarmistusta, kustannuslaskentaa ja analysointia. Rakennusaineen nimikenttää ei siis enää tarvitse sulloa täyteen, vaan kaikelle voi luoda omat tietokenttänsä (lujuusluokka, hinta, koolausväli ja niin edelleen). Luonnollisesti määriteltyä tietoa voi ”kaivaa” selitteisiin ja taulukoihin.

Uusi välilehtien yleiskatsaus ja esikatseluikkuna

Navigointi projektin välilehtien välillä on nyt helpompaa. Välilehtipalkin vasempaan laitaan on ilmestynyt painike, josta pääsee uuteen välilehtien yleiskatsaukseen. Sieltä voi navigoida haluamaansa välilehteen tai poistaa niitä.

yleiskatsaus

Uusi Välilehtien yleiskatsaus -ikkuna sekä 3D-näkymävälilehden esikatselukuva.

Uusi välilehden esikatseluikkuna ilmestyy, jos kursorin vie lepäämään välilehden päälle. Sen avulla voi nopeasti tarkistaa, onko avattava välilehti oikea. Välilehden latausta on myös optimoitu, joten työskentely on nyt entistä nopeampaa.

Visualisointi ja muuta kivaa

Archicadin CineRender-renderointimoottori on Archicad 23:ssa jälleen kerran päivittynyt. Uusi versio pohjautuu edelliseen Cinema 4D -moottoriin. CineRenderillä saa nyt laadukkaampaa jälkeä – entistäkin nopeammin. Myös pintamateriaaleja on uudistettu. Jotakin kertoo uuden materiaalikirjaston koko verrattuna edelliseen versioon: aiempi 230 megatavun tiedosto on nyt 490 megatavua. Tekstuurikuvia on ehostettu, ja ne ovat resoluutioltaan kertaluokkaa suurempia edellisversioon nähden.

Cinerender

Archicad 23:n oletuspintamateriaalit näyttävät hyviltä myös CineRender -ilmentyminään.

Esitystavat-asetuksissa toisiinsa kiinnittyvien laattojen pohjan 2D-esitystapaa voi säädellä: laattojen välisen reunaviivan viivatyypin voi vaihtaa tai piilottaa kokonaan. Asetus toimii laatoilla, joiden pintamateriaali on sama ja joiden pinnat ovat samassa tasossa.

Laattaviiva1

Laattaviiva2-1

Laattojen yhteisen reunaviivan voi piilottaa.

Jos jossakin näkymässä käytetty tasoyhdistelmä, kynäyhdistelmä tai muu vastaava nimetään uudelleen, ei yhdistelmää käyttävä näkymä enää ilmoita ”Puuttuu” kyseisen asetuksen kohdalla. Uusi teknologia kiinnittää luotuun yhdistelmään näkymättömän tunnisteen ja seuraa sitä – eikä nimi toimi enää tunnisteena. Pieni, mutta tarpeellinen uudistus.

Planssille sijoitetun piirustuksen kohdevalikossa on Leikkaa piirustukset kehykseen -toitoiminto, jotta Archicad lakkaa päivittämästä piirustuksen kehyksen ulkopuolella olevaa osaa. Tämä on todella käytännöllinen uudistus! Sen hyöty tulee esille eritoten isoissa projekteissa, joissa esimerkiksi huonekortteja varten on rajattu suuresta pohjapiirustuksesta vain yksi huone. Muutenkin näkymien päivittäminen kohdistuu uudella optimointiteknologialla vain muutoksiin, mikä tekee muutostenhallinnasta jouhevaa.

Verhorakenne sisältää uuden vaihtoehdon: sälepaneelin. Harmi vain, ettei sitä saa lasin kanssa, mikä tekee siitä hieman epäkäytännöllisen. Paneeleille voi luoda nyt myös omia uusia luokkia. Aikaisemmin oli mahdollista valita vain pää- ja erotuspaneelin välillä.

Hissiä on parannettu paljon, ja nyt se on entistä monipuolisemmin muokattavissa. Hissin asetuksia voi säätää sekä objektikohtaisesti että koko projektin laajuudelta Esitystapaasetuksissa.

Luiskien alku- ja loppuosien siirtymille voi asettaa eri kaltevuuksia, ja niiden ilmaisuun on useampia tapoja. Suhdeluvun voi esimerkiksi ilmaista muodossa 1:x.

Archicad 23 -versiosta löytyy paljon muitakin pieniä uudistuksia. Suosittelen ilmoittautumaan Uudet ominaisuudet -kurssille – näin uusien ominaisuuksien omaksuminen sekä istuttaminen omaan suunnittelutyöhön onnistuu nopeasti ja vaivattomasti. Itseoppijoita varten Uudet ominaisuudet -ohjekirja on saatavilla ARCHICADin Ohje-valikosta.

Timantinkovaa kärkeä

GRAPHISOFT on jälleen kerran osoittanut uudella 23-versiollaan olevansa kehityksen aallonharjalla. Pilarin ja Palkin uudistukset, Aukkotyökalu sekä IFC4-tuki osoittavat Graphisoftin pyrkivän murtamaan suunnittelualojen siiloutumista, jotta suunnitteluprosessi sujuisi kitkattomasti.

On tärkeää, että suunnitteluohjelmisto tarjoaa ratkaisuja ja työkaluja monipuoliseen suunnitteluun, mutta yhtä tärkeää on, että tieto liikkuu ohjelmistojen, suunnittelualojen sekä suunnitteluvaiheiden välillä. Tiedonhallinnan harmonisointi on rakennus- ja suunnittelualan tärkeä yhteinen missio, jossa GRAPHISOFT toimii suunnannäyttäjänä, edelleen.

Haluatko tutustua Archicad 23-FIN -version uusiin ominaisuuksiin tarkemmin?

Lataa Uudet ominaisuudet -käsikirja

Lassi Rantanen

Kirjoittaja: Lassi Rantanen

Lassi Rantanen on M.A.D.in Archicad-kouluttaja.

Keskustele