Lukuaika 2 min

Archicad kehittyy jatkuvasti

11.11.2021 13:39:10

Graphisoft julkisti 24-version yhteydessä siirtyneensä Lean-Agile -ajatuksien mukaiseen ohjelmiston kehitystapaan. Mitä tämä tarkoittaa käytännössä? 

Ennen 

Aiemmin ohjelmiston kehitys toimi niin, että kun syntyi markkinoiden luomia asiakas- tai ominaisuustarpeita, kerättiin työryhmä kehittäjiä. Ryhmä toimi erikseen, ja tuotti ominaisuuden, joka yleensä oli laaja kokoelma muutoksia, joita ohjelmistoon tehtiin. Ominaisuuksia "valmistui" ympäri vuoden ja niitä jaeltiin kerran vuodessa, kesäkuussa julkistettavassa versiossa. 

tapa-ennen
Kuva 1: Ennen uuden ominaisuuden "toimitusaika" asiakkaille oli 14-28 kuukautta. 

Korjauspäivityksillä korjattiin lisäksi pakottavia, esimerkiksi käyttöjärjestelmien päivityksissä, virheitä kolme-neljä kertaa vuodessa. Käytännössä korjauspäivityksissä oli sisällä piilotettuna ne uudet ominaisuudet, jotka eivät olleet jakelussa (jopa yli vuoden ajan). Ja tämä on ollut siis jokaisessa päivityksessä, olipa kyseessä koko ohjelman tai päivityksen asennus.

Aiemmin neljännesvuosittaisilla päivityksillä korjattiin vain ne asiat, joiden vuoksi ohjelman toimivuus olisi muuten vaakalaudalla. Julkaistun täyden version takuu ja tuotetuki on voimassa kaksi vuotta sen kansainvälisestä jakelusta alkaen. Ja sen ensimmäinen jakeluversio on ollut aina "huonoin", jonka puutteita korjauspäivitykset sitten paikkaavat. 

Nyt 

Graphisoftin kehitystiimit toimivat joustavina heimoina, joiden kokoonpanot vaihtelevat. Projekti (uusi ominaisuus tai vastaus asiakastoiveeseen) tehdään sitä varten kootulla optimoidulla tiimillä ja jaellaan heti, kun se on laadunvalvonnan hyväksymä. Kuten aiemminkin tehdään Archicadistä "jakelukelpoinen" versio - joka yö. Nyt kuitenkin jokainen jakelu sisältää parhaan ja kattavimman ominaisuussisällön. Luonnollisesti uusimman paketin käyttäjä saa korjaukset nopeiten. Asiakas saa parhaan vastineen rahoilleen. 

uusi-kettera-tapa-1
Kuva 2: Nyt uuden ominaisuuden "toimitusaika" asiakkaille on 4 kuukautta. Projektipohjaisesta työskentelystä on siirrytty jatkuvaan tuotantoprosessiin (ohjelmistotoimituksen elinkaarimalliin). 

Graphisoftin tuotekehityksessä on luonnollisesti kymmenittäin yhtäaikaisia yksittäisiä "projekteja". Kehitystoivelistalla, jota asiakkailta kerätään, on kymmeniä tuhansia toiveita. Näistä muodostetaan kokonaisuuksia, joista yhtä kuvat kuvaavat. 

Samanaikainen kehitys
Kuva 3: Jatkuva kehitys tarkoittaa kymmeniä yhtäaikaisia kehitystehtäviä, joita useat tiimit ja niiden kymmenet ohjelmoijat suorittavat. Ohjelman jakeluversio (kokonainen tai päivitys) on jonain päivänä tehty vedos sen hetken tilanteesta, esimerkiksi 25 update 2.

Tämä tarkoittaa sitä, että kuvan 3 mukaisesti ei ole olemassa tilannetta, jossa Archicad olisi "valmis". Jakeluun tuleva versio on aina jonkun ajanhetken kooste kaikesta. Yleensä vedosten numerot heijastelevat neljännesvuosia tai "korjaus"-päivityksiä esimerkiksi #3000 (ensimmäinen jaeltava, update 1), #4000 (ensimmäinen korjaus, update 2), #5000, #6000… 

Useat ohjelmistovalmistajat ovat jo siirtyneet vuosiversioihin, joissa käyttäjien on käytännössä pakko päivittää käyttöjärjestelmä ja ohjelmistot säännöllisesti, jo pelkästään tietoturvasyistä. 

Ostaessaan esimerkiksi auton hankkii ostaja ihan samalla tavalla jonain tiettynä päivänä valmistuneen yksilön, joka on erilainen kuin viime tai ensiviikolla. Uusiin autoihin tulee uusia ominaisuuksia ohjelmistopäivityksien muodossa. 

Ville Pietilä

Kirjoittaja: Ville Pietilä

Ville on M.A.D.in Archicad-tuotepäällikkö.

Keskustele