Suomenkielinen Archicad 24-FIN -versio toimitetaan sähköisesti ylläpitosopimusasiakkaille lokakuussa. Tiedotamme tästä tarkemmin kunkin asiakasyrityksen Archicad-yhteyshenkilöä. Luonnollisesti julkaisemme tiedon myös verkkosivuillamme.
Integroitu rakenneanalyysimalli
Uuden Archicad 24 -version suurimpia uudistuksia on integroitu rakenneanalyysimalli, joka tehostaa merkittävästi suunnitteluosapuolten välistä mallipohjaista yhteistyötä. Tieto FEM-analyysin pohjaksi siirtyy molempiin suuntiin joko suoraan BIMcloudissa tai avoimilla tiedostomuodoilla.
Avointa rakenneanalyysidataa
Archicad 24 tukee Nemetschek-konsernin kehittämää avointa Structural Analysis File -muotoa (SAF), sekä pian esiversiona julkaistavaa IFC 4 Structural Analysis View -näkymää. Tekstipohjainen SAF-muoto on tutkittavissa taulukkolaskentaohjelmistoilla, kuten Excelillä, ja se on yhteensopiva esimerkiksi Euroopassa ja Suomessa yleisesti käytetyn Scia-rakennesuunnitteluohjelmiston kanssa.
Sisäinen LVIS
Archicad 24 sisältää myös LVIS-Mallintajan, joka oli aiemmin erillinen ohjelmisto. Sen toiminnot ja kirjastot nopeuttavat ja helpottavat mallien käsittelyä ja parantavat yhteistyötä ulkoisten konsulttien kanssa. Esimerkiksi erilaisten läpivientien luonti malliin on nyt aiempaa älykkäämpää, sillä 24-versio yhdistää rinnakkaisten reittien aukot (putki-, kanava- ja kaapelihyllyt).
Laadukkaampaa tietoa
Samalla mallien vertailu, laaduntarkistus ja ongelmalöydösten kommunikointi ovat harpanneet huomasti. Tiedon oikeellisuus varmistetaan sekä fyysisillä että rakenneanalyysimallin tarkistuksilla. Ongelmat viestitään joko suoraan BIMcloudissa tai 24-version tukemalla uusimmalla BCF 2.1 -tiedostomuodolla. Saman mallin eri toteutus- ja aikaversioiden vertailu on uudella mallivertailuominaisuudella aiempaa helpompaa.
Tehokkaampi ja avoimempi BIMcloud
Täysi BIMcloud on nyt samalla tiedostopalvelin, jonne sekä ulkoiset että sisäiset aineistot tallennetaan tai julkaistaan. Projekteissa on nyt uudet tiimit, joiden jäseniksi – heille sopivin oikeuksin – voi kutsua kaikki osapuolet. Tiimiläiset voivat ladata omia aineistojaan suoraan BIMcloudiin ja BIMcloudista. Mallien vertailu sekä tiedostojen käyttö viitteinä onnistuvat suoraan BIMcloudissa. BIMcloud-käyttäjille suunnitelmaversioiden vertailu toimii tiimin sisällä, yhdistettynä muutosten hakuun ja vientiin. Täyden BIMcloudin hyödyt lisääntyvät merkittävästi 2020.2-päivityksessä.
Revit-tiedonsiirto paranee
Uusi Revit-geometrian siirtotyökalu jaellaan erillisenä laajennuksena, jonka ilmestymisestä Archicadin Resurssikeskus ilmoittaa. GRAPHISOFT käyttää Open Design Alliancen (ODA) tekniikkaa. RVT-tiedostoihin on pääsy niin paikallisesti kuin BIMcloudinkin kautta – sekä Julkaisu- että Viitteet-toiminnoista.
Älykkäitä objekteja helposti PARAM-O:lla
Archicad 24:n teknologisena esiversiona esittelemä PARAM-O-laajennus mahdollistaa parametristen GDL-objektien luonnin ilman ohjelmointitaitoja. Kauan odotettu uudistus tekee älykkäiden objektien luonnista helppoa ja nopeaa. Graafinen käyttöliittymä on Rhinon ja Grasshopperin kaltainen, mutta PARAM-O:a ei ole tarkoitettu korvaamaan suoraa yhteyttä näiden kanssa.
Tällä hetkellä PARAM-O ladataan ja asennetaan erikseen, ja se toimii vain Windows-käyttöjärjestelmässä. MacOS-versio ilmestyy myöhemmän 24-päivityksen yhteydessä.
Muuta mukavaa
Archicad 24 tukee Mac-käyttäjien päätetyön ergonomiaa macOS-käyttöjärjestelmissä parantavaa Tummaa tilaa.
Kalustus-, sisustus- ja pintamateriaalikirjastot on uudistettu entistä tarkemmiksi ja laajemmiksi.
Henkilökohtaisen GSID-tunnisteen ja 24-version käyttöönottaneilla Archicad-ylläpitosopimusasiakkailla on mahdollisuus ladata Unrealin Twinmotion-visualisointiohjelmisto täysin ilmaiseksi.
Tuore BIMx-työpöytäversion päivitys sisältää selain- ja mobiiliversioissa jo olleen hyperlinkitettyjen piirustusten tuen. Työpöytäversio on tehty selainversion pohjalta, eli niiden ominaisuudet ovat pitkäti samat.